| | |

Sporazoom: Čekajući pregovarače (21.04.2021.)

Političke volje za nastavak Briselskog dijaloga nema ni među pregovaračima, ali ni u skupo plaćenom posredničkom timu Evropske unije, ocenili su sagovornici emisije Sporazum.

Kada god pomislimo da je period konflikta završen, pojavi se neko iz evropske desnice, ovog puta slovenački premijer Janez  Janša, koji plasira novu ideju prekrajanja Zapadnog Balkana. Stav Amerike po pitanju ovog dela sveta, što podrazumeva i pregovore Prištine i Beograda, ostaje nepromenjen, uprkos promeni administracije u Vašingtonu, kaže profesor međunarodne politike na Džon Hopkins fakultetu u SAD Danijel Server.

„Nova administracija SAD je podržala Vašingtonski sporazum, ali ne vidim da se nešto puno radi na tom pitanju. KOVID – 19 stvarno utiče na sprovođenje sporazuma o saobraćaju koji su deo dogovora iz Vašingtona,  a to je kostur samog sporazuma. Mislim da Vašington treba da bude oprezan oko veoma vidljive uloge u dijalogu, zato što uvek kada digne glas i kaže da hoćemo da imamo jaču ulogu u dijalogu, odmah hoće i Rusi da se pridruže, a to ne bi bilo baš zdravo za dijalog“, kaže Server. 

S druge strane, dopisnik Koha ditore i zagrebačkog Jutarnjeg lista iz Brisela Avgustin Paljokaj smatra da do ubrzanja dijaloga može doći samo ako se u proces aktivnije uključe SAD.

„Ali ne kao strana koja će podržati Evropsku uniju, nego kao neko ko će pokrenuti EU, posebno u sadašnjoj situaciji kada imamo veoma naglašenu proevropsku politiku Vašingtona“, smatra Paljokaj.

Za same građane na Kosovu, bolje bi bilo da u nastavku dijaloga Evropska unija, umesto posredničke, zauzme vodeću ulogu. Tako bar misli blizu 60 odsto ispitanika koju su učestvovali u anketi sprovedenoj na fejsbuk stranici emisije.

Kao najveću manjkavost procesa dijaloga, sagovornici Sporazuma vide u njegovoj otuđenosti od onih koji bi trebalo da od normalizacije imaju najviše koristi, a to su građani – i Srbi, i Albanci.

„Očigledna nespremnost političara i u Beogradu i u Prištini za dogovorom je u dramatičnom raskoraku sa onim što je interes naroda i na Kosovu i u Srbiji, a to je da se dođe do nekog rešenja. Političari žive od svoje uglavnom isprazne retorike i zato imamo potpuni nedostatak političke kreativnosti u tom trouglu“, ocenio je novinar iz Beograda Boško Jakšić.

Iako sve tri strane traže alibi da dijalog ostane u trenutnoj hibernaciji, do nastavka pregovora će sigurno doći uskoro, složili su se gosti Sporazuma i zaključili da je aktivnost svih aktera briselskog procesa trenutno ravna nuli. Upozoravaju na porast evroskepticizma što je još jedan faktor koji dodatno demotiviše normalizaciju odnosa.

Similar Posts