Debata “Podizanje svesti o značaju imunizacije MMR i HPV vakcinom”

U Gračanici je održana debata pod nazivom “Podizanje svesti o značaju imunizacije MMR i HPV vakcinom” na kojoj su dr Danilo Marinković sa odeljenja pedijatrije i specijalista ginekologije dr Ibro Amet govorili o nedoumicama u vezi vakcinisanja MMR i HPV vakcinom.

Doktor medicine na odeljenu pedijatrije u Domu zdravlja Gračanica Danilo Marinković kaže da još uvek ne postoji opsežno istraživanje koje ukazuje na povežanost MMR vakcine sa autizmom.

“Često se roditelji plaše zbog priče o tome da je autizam izazvan MMR vakcinom. Te priče se javljaju zbog toga što autizam nastaje u prvoj i drugoj godini života, a upravo se MMR daje u tom periodu. Neke ljude razumem, ne treba da ih osuđujemo. Međutim, nema nikakvih dokaza da MMR vakcina utiče na pojavu autizma”, ističe dr Marinković.

Dr Marinković kaže da često čuje pitanja roditelja, zašto njihovo dete treba da primi sve vakcine u prvoj godini života.

“Odgovor na to pitanje jeste da postoje mnogi nezavisni stručnjaci koji se bave ovim pitanjem. Proučavaju proizvodnju i kvalitet vakcina, pouzdanost, efikasnost. Vakcine prolaze kroz različita klinička ispitivanja, pa se tek onda mogu primenjivati kod dece. Suština jeste, da deca počevši od samog rođenja treba da primaju vakcine, upravo iz razloga zato što su najprijemčivija za nastanak bolesti zbog kojih se imunizujemo”, objašnjava on.

Ističe da vakcina služi da bi se stimulisao imunosistem kod deteta, stvorilo dovoljno antitela koja će kasnije moći da spreče nastajanje bolesti protiv kojih se dete imunizuje i da vakcina štiti od tri vrste bolesti: morbile, zauške i rubele.

„Kada je reč o morbilama koje danas predstavljaju javno zdravstveni problem onda bi trebalo da taj obuhvat bude 95% kako ne bismo ponovo došli do novozaraženih slučajeva ili kao što se 2017. godine desilo da imamo epidemiju. Nažalost, još uvek nismo blizu kolektivnom imunitetu. U 2022. godini je prag obuhvata bio oko 80%, što je mali procenat. Kada su takvi procenti u pitanju, uvek postoji mogućnost za javljanje epidemije i novozaraženih slučajeva”, zaključuje dr Marinković.

Specijalista ginekologije u Domu zdravlja Kosovo Polje, sa sedištem u Ugljaru, Ibro Amet kaže da je vakcina HPV rezervisana za decu uzrasta od devet do 14 godina.

“Plan je da se deci uzrasta od 13 godina, u okviru sistematskih pregleda, predoči sve i krene sa vakcinacijom. Vakcina se može davati osobama do 19 godina. Princip vakcinisanja nije isti u svakom uzrastu. Do 14 godine se daju dve doze vakcine u roku od šest meseci i imunogenost je odlična. Kod dece koja su starija od 14 godina daju se tri doze. Druga doza se daje na dva meseca, treća na šest meseci”, objašnjava dr Amet.

Vakcina HPV, prema rečima dr Ameta, ima visok indeks zaštite i 90% populacije koja se vakciniše ima solidan imunitet, a ta imunogenost traje najmanje deset godina.

“HPV virusi su glavni krivci koji će vremenom napraviti problem. Otprilike imamo oko 200 HPV virusa, serotipova HPV virusa. Oko 80% populacije će u nekom periodu života doći u kontakt sa HPV virusom, s tim što je pik zaražavanja oko 25 godine”, napominje on.

Dr Amet ističe da bi prvi preventivni pregledi grlića materice trebalo obaviti najkasnije godinu dana od stupanja u seksualni odnos.

“To je jedan klasični ginekološki pregled. Preventivni pregledi su zaista neophodni. Neke zemlje su čak i zakonom to propisale. I pored preventivnih pregleda nastaju problemi, ali je verovatnoća da se pojave, ako se redovno kontrolišete dosta manja”, objašnjava on.

Organizacija FDMC je u proteklom periodu, kroz projekat koji se implemetira sa UNICEF-om organizovala deset info sesija na kojima su učestvovali roditelji i zdravstveni radnicimi gde je tema bila vakcinacija MMR i HPV vakcinom.

Zaključci su da bi trebalo više pažnje o ovoj temi posveti srednjoškolcima i da bi se trebale odražati obuke u srednjoškolskim centrima gde bi mladi, uzrasta od 15 do 18 godina, mogli da dobiju sve potrebne informacije. Interesantno je da veliki deo populacije, između 35 i 45 godina nije čulo za HPV vakcinu, kao i da još uvek ne postoji doza poverenja na po ovom pitanju.

Debata “Podizanje svesti o značaju imunizacije MMR i HPV vakcinom” organizovana je od strane nevladine organizacije Forum za razvoj i multietničku saradnju – FDMC, a sama aktivnost deo je projekta “Jačanje kapaciteta lokalnih zdravstvenih ustanova u cilju povećanja kvaliteta imunizacije i patronažnog programa” koji se implementira u partnerstvu sa UNICEF-om.

Similar Posts