| |

Sporazoom: Zdravlje ili politika (10.03.2021.)

Epidemijska situacija u Evropi, a posebno na zapadnom Balkanu, ponovo se komplikuje, a broj zaraženih povećava. Predsednik Upravnog odbora  Kosovskog udruženja  za prava pacijenata Agron Bitići izjavio je u emisiji Sporazum da vakcinacija na Kosovu još nije počela, iako je bilo najava da će krenuti već od februara i da se ne zna koje će kategorije stanovništva imati prioritet.

“Nadamo se da će početi uskoro, ali još jedna stvar je veoma važna, a to je način na koji će se deliti, koji su kriterijumi na osnovu kojih će biti birane osobe koje će biti prve vakcinisane. Uzeću primer Ujedinjenog Kraljevstva koje je imalo četiri ciljne grupe, imali su osobe koje su starije od 70 godina, pa osobe koje žive u penzionerskim domovima, kao i ekstremno ugrožene grupe koje imaju druge prateće bolesti.  Njih treba vakcinisati u prvoj grupi, a zatim pogledati i vakcinisanje opšteg stanovništva što je više moguće. Dakle, još nemamo nikakvih javnih informacija koje su određene kategorije i kako će biti sprovedeno vakcinisanje”, kaže Bitići.

Građani Kosova koji imaju i srpsko državljanstvo imaju priliku da se vakcinIšu u jednom od tri centra za imunizaciju, u Bujanovcu, Raški i Kuršumliji. Do sada je više od  10 i po hiljada tih građana dobilo vakcinu, revakcinisano je oko osam hiljada. Direktorka Evropskog pokreta Srba, i sama lekar, Rada Trajković kaže da je trebalo naći modalitet da vakcina za sve  koji žive na ovom prostoru bude u isto vreme i za sve ljude dostupna.

“Vakcina jeste pomoć i veoma je bitna, ali to nije jedini način da se ne zarazimo kovidom. Zato treba vrlo striktno i vrlo jasno poštovati mere i kažnjavanje odgovornih. Uz dužno poštovanje ljudskih prava, najvažnije ljudsko pravo je pravno na život, pravo na zdrav život”, ističe Trajković. 

Komentarišući mogućnost uvođenja digitalnog pasoša o vakcinaciji, ekspert za manjinska i ljudska prava iz Beograda Milan Antonijević kaže da bi oni trebalo da olakšaju, a ne da sprečavaju putovanja u potpunosti.  Takvih primera bilo je i ranije, kao u slučaju tzv. “žute groznice”, ali kovid pasoši otvaraju i druga pitanja posebno ona koja se tiču ljudskih prava i slobode kretanja, posebno.

“Treba da vidimo kako će Evrpska unija, na prvom mestu, s tm izaći na kraj i koji će se mehanizmi uvesti. Do tada bi trebalo boriti se protiv lažnih vesti i kampanje protiv vakcinacije”, upozorava Antonijević.

U emisiji su objavljeni i rezultati ankete preko stranice Sporazuma na fejsbuku. Na pitanje “da li ste za uvođenje kovid pasoša”, oko 70 odsto ispitanika odgovorilo je negativno, dok je svaki treći saglasan sa idejom da bi digitalni pasoši o vakcinaciji protiv koronavirusu bili potrebni.

Similar Posts